KAMADO
Grill MONOLITH to piec, grill i wędzarnia w jednym. Opał to węgiel drzewny (polecamy wysoko kaloryczny polski węgiel z bieszczad: www.wegielpremium.pl). Grill wykonany jest z niezwykle wytrzymałej na temperaturę ceramiki pokrytej specjalną powłoką odporną na warunki atmosferyczne i wysoką temperaturę oraz wysokiej jakości stali nierdzewnej. Stelaż na gumowanych kołach wykonany ze stali nierdzewnej jest bardzo łatwy w montażu a dla wygody użytkownika w zestawie są dwie eleganckie, składane półki bambusowe ułatwiające pracę. Gril może my również postawić na własnym stole lub podmurówce wg własnego projektu. Producent oferuje równiż gotowe stoły np.: 'BUGGY' wykonane z drewna teakowego i stali nierdzewnej na dużych pompowanych kołach co umożliwia łatwy transport w terenie.
Nasz grill oferuje wyjątkową stabilność temperatury a zawdzięczamy to zarówno ceramice jak i konstrukcji (regulowany przepływ powietrza od popielnika po górny szyber). Grille ceramiczne są również bardzo oszczędne, zużywają mniej więcej połowę węgla drzewnego co tradycyjny grill metalowy z pokrywą. Możemy też wielokrotnie używać jednej "porcji" węgla którą łatwo wygasić po użyciu dzięki szczelności grilla MONOLITH. Co ważne, zewnętrzna temperatura ceramiki jest dużo niższa niż w środku co zmniejsza ryzyko oparzeń.
W grillach ceramicznych dzięki efektowi "komina" pożądaną temperaturę otrzymujemy bardzo szybko a zakres temperatur jest bardzo szeroki, stabilnie możemy pracować w zakresie 70-450°C. Na uwagę zasługuje też fakt, że cyrkulujące w środku powietrze oraz ceramika pozwala zachować wyśmienitą wilgotność i soczystość potraw.
Nasz grill posiada 10-letnią gwarancję i może być używany przez cały rok, i latem i zimą.
Smacznego.
INSTRUKCJA:
1. Grill nie może być użytkowany w pomieszczeniach zamkniętych (bez wentylacji)!
2. Monolith opalany jest węglem drzewnym.
3. Grill należy ustawić na płaskim i stabilnym podłożu, w bezpiecznej odległości od przedmiotów łatwopalnych.
4. Do rozpalania nie używać podpałek w płynie. Węgiel drzewny musi pokryć się warstwą popiołu przed grillowaniem potraw.
UWAGA: Nie wyrzucać żaru aż się całkowicie nie wypali i wystygnie w grillu.
5. Nie pozostawiać rozpalonego grilla bez dozoru. Dzieci i zwierzęta muszą przebywać w bezpiecznej odległości i być pod opieką dorosłych.
6. Należy zwrócić szczególną uwagę na gorące części grilla. Podczas używania nie dotykać pokrywy, rusztu i wewnętrznej misy stalowej. Nie używać wody do gaszenia lub schładzania grilla.
7. Należy dbać o czystość urządzenia.